NINKASI – DDH Thiolized IPA

WALHALLA NINKASI thiolized ipa

De nieuwste innovatie op het gebied van fruitige hoppige bieren is Thiolized IPA. Amerikaanse microbrouwerijen brouwden het afgelopen jaar veel van deze bieren. Een interessant concept dat vooral met gist te maken heeft, dus wij hebben er ook één gebrouwen: NINKASI. Maar, wat is nou eigenlijk een Thiolized IPA?

Thiolen zijn een categorie chemische verbindingen met een zwavel-atoom. Deze moleculen zijn zeer vluchtig en hebben voor mensen een extreem lage geurdrempel. Een paar deeltjes per biljoen (engels trillion) kunnen we al waarnemen. Sommige van de meest fijne én vieze geurtjes zijn thiolen. In bier zijn dat bijvoorbeeld aroma's als citroenig, grapefruit of tropisch. Maar ook off-flavours als bijvoorbeeld lightstruck (een overdreven cannabis lucht) zijn thiolen.

Thiolen in bier zijn afkomstig uit plantaardige bronnen van hop en mout. Echter zijn deze thiolen gebonden, dat wil zeggen ze zitten vast aan een ander molecuul, en zijn daardoor niet vluchtig en ook niet goed te ruiken. Met een enzym kan de thiool vrij gemaakt worden, en zo wél vluchtig en ruikbaar worden. Wijngisten hebben deze enzymen van nature. En sinds kort is er een biergist die ook de thiolen vrij kan maken!

Door onze nieuwe samenwerking met JasperYeast konden we deze bijzondere gist bemachtigen. Jasper is een geboren Nederlander die in de VS een gist-lab heeft. Eerder brouwden we al PAX, OLWEN en CHANTICO met zijn mooie gist varianten. En nu voor het eerst met een thiolen vrijmakende gist! Door deze gist te gebruiken, en door extra gebonden thiolen aan het wort toe tevoegen doormiddel van maisch-hoppen, maken we van NINKASI een extra geurig en sappig fruit boeket. Dit bier hebben we gedryhopt met Ekuanot en Simcoe voor de smaakvolle tropisch fruit aromas.

NINKASI is nu te koop bij de betere slijterijen, online bij Mister Hop en in ons proeflokaal

NINKASI is de mesopotismische godin van het bier en bierbrouwen

Wil je hier meer over weten? Lees dan deze zeer informatieve blog van The Mad Fermentationist